Sjön Njuosejaure 830 meter över havet

Nedanför Sjön Njuosejaure Fjällen, fiske och natur

Sjön Njuosejaure 830 meter över havet

Sjön Njuosejaure är en vacker sjö i Arjeplogs kommun i Lappland, som ingår i Piteälvens huvudavrinningsområde. Sjön ligger 830 meter över havet och har en yta på nästan 2 kvadratkilometer. Sjön är omgiven av kalfjäll och har ett rikt fiske efter öring och röding.

Vi flög från Miekak upp till Sjön Njuosejaure i augusti och fiskade där i fyra dagar, vi valde augusti för att komma undan myggen och det var ett bra val. Vi bodde i en av de två stugorna som ligger precis vid sjön och båtarna. Stugan var trevlig och spartanskt utrustad, med en fotogenkamin från förr, som vi som tur var startade omgående, den hade nämligen en lite längre startsträcka än vad man är van vid och med det regn som vår resa bjöd på var det väldigt skönt att komma hem till en varm stuga. En av oss hade även ett hål i jackan så vattnet kunde smidigt rinna in i nacken, så det var mycket att torka efter varje dagstur.

Första dagarna var vi inte ensamma utan hade några trevliga norrmän som grannar i den andra stugan. Vi hade hyrt en båt med en liten motor och utforskade de vackra omgivningarna. Men man får verkligen var på sin vakt när man kör för det är BERG som kommer upp från djupet, man känner sig väldigt liten och det är inte så lätt att se någon i det svarta vattnet. Men vi klarade oss ganska bra, någon liten grundstötning men inget som gjorde någon skada. Men det blev en del att ro när det var osäkert vilket i sig gav en tid att njuta av tystnaden.

Naturligtvis passade vi även på att testa vi fiskelyckan från båten och vi fick några fina öringar medan vi njöt av den friska luften och naturen. Vädret i fjällen är som det är och det gäller även i regnigt väder, så mitt i allt fick vi lite sol och kunde njuta av det också. Allt blir så väldigt vackert när solen lyser och man blickar ut över vidderna. Temperaturskillnaden är också stor vilket gör att man det är bra att ha lager på lager så man enkelt kan reglera efter väder och vind.

Sjön Njuosejaure med många utflyktsmål

På en av våra längre utflykter som börjande med båt på Sjön Njuosejaure och sen en timmes promenad ned för ett mindre vattendrag hamnade vi i en dal som var vindstilla och solen värmde skönt medan vi fiskade och fick även där lite Öring, Rödingen lyste dock med sin frånvaro. På vår promenad såg vi också ett skelett från vad vi tror var en ren. Det gav oss lite björnfrossa, men vi såg aldrig någon större djur än en fågel, men lite utlämnad känner man sig när man är där uppe utan kontakt med omvärlden.

Det regnade mycket under vår vistelse på Sjön Njuosejaure, men det gjorde inte så mycket när man lever i vadare, sen finns det även lite enklare stugor lite här och där som man kan söka skydd i när man äter och tar en kaffe, finns till och med sängar om man känner för en tupplur.

Vi hade en härlig upplevelse uppe på Sjön Njuosejaure och kan rekommendera det till alla som gillar fiske och friluftsliv, för just flugfiske som vi var ute efter kanske det inte är det bästa, men det är ändå värt att besöka för det karga landskapet och den tystnad som är där uppe, sen är det ju rätt j*vla trevligt med färsk fisk, något gott att dricka och lite kortspel i gott sällskap.

Vi bokade resen via Miekak fiskekamp, klicka här för att komma till deras sida.

Vi ger Njuosejaure betyget Utmärkt!

Se Toppklass fiskeresor här!

Besök även Toppklass på

YouTube, Instagram och Facebook


Toppklass

Lämna ett svar